Project Guinee Bissau 2023-2024

Stichting ConSense is onderdeel van het SOS Kinderdorpen netwerk Families voor Families. Met ons netwerk Families voor Families richten we ons op de projecten waar kinderen en families hulp bij nodig hebben.  Samen met andere familiebedrijven steunt de stichting kinderen en families in Guinee Bissau. In 2023/2024 zorgen we er samen voor dat moeders met kinderen uit het kinderdorp Canchungo moestuinen kunnen aanleggen en onderhouden en zo gezonder eten.

Moestuinproject, een meer groene en gezonde toekomst! 
70% van de huishoudens in Guinee-Bissau heeft niet genoeg geld om voedzaam te eten. Hun eten bevat nauwelijks groente, zuivelproducten, fruit en vis of vlees. Ook hebben veel families geen rijst, granen en olie in hun dagelijkse voedselpatroon. De kosten van deze voedingsmiddelen zijn erg duur. Door slechte oogsten zijn vele gezinnen gedwongen hun voedsel op particuliere markten te kopen en daar ligt de prijs veel hoger. Kwetsbare gezinnen worden hierdoor extra getroffen.   

Om de toegang tot de lokale producten en groenten te bevorderen starten we in Canchungo het moestuinproject. Families krijgen training in tuinieren en leren hoe ze de groenten kunnen verbouwen en onderhouden. Nu het dorp grotendeels is opgeknapt kunnen SOS moeders en families samen met de kinderen hun moestuin weer tot leven brengen. Dit heeft ook een educatief karakter voor de kinderen.  

Wat gaan we doen?  

Trainingen en bewustwording voor 15 families:  

  • 15 families worden getraind in gezonde levensstijl en gezond eten. 
  • De moeders leren over landbouw en hoe ze dit duurzaam kunnen op- en voortzetten.  
  • De moeders krijgen training in het opzetten en onderhouden van een moestuin en leren werken met lokaal geproduceerde producten. Ook leren ze hoe de producten opgeslagen moet worden en hoe de producten bewerkt kunnen worden.  
  • De kinderen kijken en helpen de moeders mee. Zo leren ze ook over landbouw, gezonde voeding en duurzame landbouwpraktijken.  
  • In de pas gerenoveerde keuken leren vrouwen koken met de zelf geteelde groeten, zodat ze een voedingsrijke maaltijd op tafel kunnen zetten.  

Gereedschappen en benodigdheden: 

  • Het project voorziet in het opknappen van de moestuinen, zoals het plaatsen van omheiningen en waterputten.  
  • Er wordt voorzien in de aankoop van gereedschap en andere benodigdheden, zoals regenlaarzen, schoppen, schoffels, gieters en harken.  
  • SOS Kinderdorpen zorgt voor de aankoop van zaden zodat de moeders zelf de tomaten, uien, wortel, mais en paprika kunnen telen.   

De producten zijn allemaal biologisch en worden organisch verbouwd.  

SOS Kinderdorpen werkt samen met het Wereld Voedsel Programma (WFP) die training geeft aan kwetsbare families in de gemeenschap van Canchungo.